O altfel de Premieră
Articol scris de dna. Maria Vesa Aursulesei
Este aplaudată la scenă deschisă, pentru fiecare rol pe care-l interpretează pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea, de peste optsprezece ani, unde a intrat prin concurs, după absolvirea Universității de Artă, din Târgu Mureș. Un spațiu privilegiat în care se simte acasă, care-i oferă șansa de a se desfășura ca artist dramatic complex. O tipologie diversă de personaje, de la partituri dramatice la comedie sau musical, importante roluri de compoziție i-au adus recunoaștere și notorietate. „Tot ce fac, fac dintr-o pasiune extraordinară! Chiar și atunci, când gătesc ”spune Adela Lazăr. Iar publicul, fie că se află în sala de spectacole ori în una de expoziții, simte acest lucru, având senzația că, artist și spectator fac parte din aceeași poveste. Iubește personajele cărora le dă viață și se identifică cu fiecare rol, deoarece„ fiecăruia îi împrumut o parte din sufletul meu și preiau din energia și povestea fiecăruia”. Fie că este vorba de Hodel, din musicalul de mare succes „Scripcarul pe acoperiș”; Elizabet din „Creștini”; Luluța din „Chirița”; Victorița din „Îndrăgostiții din Ancona”; Polly din „Opera de trei parale”: Dorothy din „Vrăjitorul din Oz”; Ana, din „Escu” sau Margery din „Vinegan Tom”, le dă viață cu aceeași ușurință și bucurie nedisimulată. Cel mai iubit rol rămâne însă Maria, din celebrul musical „Sunetul muzicii”, unde joacă împreună cu fetița sa Anabela și cu copiii altor colegi. De fapt, teatrul înseamnă un spațiu familiar pentru cei dragi Adelei, portofoliul de fotografii al premierelor fiind realizat de soțul său, Sebastian Tonț.
Înzestrată cu frumusețe, inteligență, umor și mult farmec, Adela Lazăr mustește de talent. Teatrul nu este singura modalitate de exprimare artistică prin care s-a făcut remarcată și apreciată de către un public larg. Pictactrița HADELLA, eufemism creat de ea, după o glumă pe care o spunea în studenție, spre amuzamentul colegilor, pictează de parcă s-ar juca cu pensula și culorile, cu bucuria creației cunoscută de toți cei dăruiți cu o multitudine de talente. Pentru a bucura priviri și suflete. Recunoscătoare că poate să se metamorfozeze ea însăși, asemeni rolurilor din teatru, dăruind „ din prea plinul sufletului meu”. Publicul orădean i-a putut admira cele trei expoziții, debordând de fantezie și culoare. În anul 2009, și-a făcut debutul expozițional cu „Chevalet”. I-au urmat „Hainele cele noi ale împăratului”, 2017 și „Oradea mea de turtă dulce”, 2019.
Cea de-a patra sa expoziție, deschisă la începutul lunii aprilie a.c. în incinta unei clădiri monument, Sinagoga Neologă Sion, din Oradea, intitulară„ RecyclArt-from Trash to Art” surprinde prin concepție și soluții plastice, dar mai cu seamă prin materialele folosite. Acest eveniment creat de Adela Lazăr vine ca un corolar al ingeniozității transpunerii unei idei în artă. E vorba de reciclarea, recondiționarea și reutilizarea deșeurilor: obiecte vechi uzate, destinate gunoiului și de reintregrarea lor în circuitul viu, real, sub altă formă și cu o altă destinație. Cofraje de ouă, dantele, dopuri, bile de sticlă, pensule uzate, textile, ștampile, pene, capace, piese din leptop, capace, jucării, casete audio se metamorfozează și devin „materia primă” pentru încântătoare tablouri ce-și pot găsi locul oriunde e nevoie de frumosul artistic. Pe pereții unor spații dintr-o instituție de învățământ, sănătate, într-o locuință modernă ori într-o cameră de copil. Castele, partituri muzicale, fluturi, personaje din povești ori din desene animate, inimi pline de viață ce par dotate cu niște resorturi gata să pulseze viață, copaci, pești, păsări, etc animă un imens spațiu expozițional, ce se scaldă în culorile curcubeului. Pentru că însăși inima artistei este, după propria afirmație, una curcubeică. Prin analogie, Adela Lazăr face cu deșeurile ceea ce marele poet Tudor Arghezi făcea cu cuvintele compromise: le integrează în cetate, în creație, printr-o estetică a urâtului. „ Din bube, mucegaiuri și noroi/ Iscat-am frumuseți și prețuri noi” spune poetul. La rândul ei, artista metamorfozează obiectele uzate înnobilându-le printr-un limbaj plastic specific, realizând o artă foarte modernă.
– Eu nu renunț la oameni, nu arunc lucruri, fiindcă în ele s-au înmagazinat idei, muncă, creație, s-au cheltuit bani. Aveți o idee, puneți-o în aplicare! spunea artista, cu ocazia vernisajului.
Deșeurile ne invadează viața și au devenit o problemă nu doar a fiecărui cetățean, a comunității, a unei țări, ci o problemă globală. Aruncate sau lăsate la voia întâmplării, acestea maculează, infestează, otrăvesc solul, apele, aerul, asficsiază planeta. De aceea, orice idee constructivă poate și trebuie valorificată! Pentru a salva Pământul, locul care ne adăpostește și ne hrănește. Hadella ne demonstrează că se poate și ne îndeamnă s-o facem cu toții, apelând mereu la aforisme ”fă rai din ce ai”! Pentru ea, acest simbolic rai este chiar propria expoziție, intitulată cum nu se poate mai sugestiv, care poate fi vizitată pe toată durata toată lunii aprilie.
O xpoziție veselă, colorată, în care deșeul, aparent inutilizabil, devine prin fantezie , imaginație și intuiție, funcționalul cu finalitate etică .„ Nu aruncați, nu distrugeți! Inventați, recreați, reciclați”. Astfel se poate sintetiza lecția pusă la dispoziția privitorului de către Pictactrița HADELA, alias Adela Lazăr, în noua sa Premieră altfel. Dar la fel de aplaudată de un public numeros.”
Maria Vesa Aursulesei
Articol preluat din UZPR.ro